""
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Funktionär

För att kunna genomföra tävlingar för våra simmare behövs det funktionärer. Det behövs ca 25 funktionärer per pass för att kunna genomföra en tävling så behovet är alltid stort och många simtävlingar räddas av att funktionärer från andra klubbar ställer upp och hjälper den arrangerande klubben. Förutom funktionärerna vid bassängen behövs personer som hjälper till med andra kringarrangemang för att tävlingen ska bli lyckad för alla deltagare. Det kan vara allt från fikaförsäljning till värdskap gentemot andra klubbar vid en tävling.

 

Det är de vuxnas engagemang och hjälp som gör att Simklubben kan fortsätta vara en bra klubb för alla våra barn och ungdomar.

 

Vad innebär det att vara funktionär?

Du behöver inte ha erfarenhet som simmare för att vara funktionär. Du får utbildning och lär dig genom att titta och prata med andra funktionärer.

 

Du får ett annat perspektiv på simningen och du lär dig simreglerna på ett enkelt och tydligt sätt. Det ger dig bättre förståelse för ditt barns idrott och för de tävlingar som ditt barn och du deltar i.

 

Varje simsätt har regler om hur simningen får genomföras och hur start, vändningar och målgång får göras. Dessa kunskaper kan vara skillnaden mellan ett godkänt lopp eller en diskvalifikation. Som i alla föreningar innebär funktionärsskapet en öppning in i en ny gemenskap.

 

Olika funktioner för funktionärer

Det finns olika roller du kan ha som funktionär. Tidtagare, en per tävlingsbana, står bakom startpallarna på bassängens ena kortsida. Tidtagarna godkänner en simmares start, vändning samt målgång och tar en manuell backup-tid. Tidtagaren meddelar varje godkänd start/vändning till en vändningskontrollantledare.

 

Bandomare finns vanligtvis en eller två per långsida av bassängen. De har även i uppgift att döma om simmarna använder en godkänd simteknik.

 

På bassängens andra kortsida befinner sig vändningskontrollanter. Dessa kontrollerar och godkänner simmarnas vändningar och rapporterar till vändningskontrollantledaren.

 

Tidtagare och vändningskontrollanter rapporterar alltid bara det de ser, men tar aldrig själv beslut om diskvalifikation, det är alltid tävlingsledaren som beslutar om att diskvalificera en simmare.

 

I startmomentet av ett heat, har man tävlingsledaren, som visslar i en visselpipa då simmarna ska upp på startpallarna. När de så står stilla, överlämnar tävlingsledaren heatet till startern, som utläser frasen "på era platser" samt trycker på startknappen vilken utlöser startsignalen och startar el-tidtagningen. Tävlingsledaren och startern registrerar tillsammans felaktiga starter (tjuvstarter).

 

Även andra typer av funktionärer förekommer som till exempel bemanning av sekretariat, speaker och prisutdelare.

 

Det går att utbilda sig i tre steg enligt nedan

 

Tävlingsfunktionär:
Utbildningen genomförs vanligen inom föreningar eller distrikt. Efter utbildning och praktik vid tävling är man godkänd att verka som tidtagare eller vändningskontrollant vid simtävlingar.

Distriktsfunktionär:
För att gå denna ska man vara godkänd tävlingsfunktionär. Efter utbildningen kan man inneha ledande befattningar vid simtävlingar.

Förbundsfunktionär:
SSF/RK utbildar och godkänner det tredje funktionärssteget, dvs Förbundsfunktionärer, vilka bl a tjänstgör som tävlingsledare (TL), bitr TL och Starter vid svenska mästerskap och står till distriktens/regionernas förfogande i regelfrågor.

 

Hur gör jag för att anmäla intresse av att utbilda mig till funktionär?

Utbildningar arrangeras normalt ett par gånger per år i samarbete med de andra klubbarna inom distriktet. En inbjudan skickas ut när det är dags för utbildning och då anmäler du dig enligt informationen i inbjudan. Utbildningen betalas av klubben och hålls i regel under en dag. 

 

Det finns alltid ett behov av nya funktionärer. Hjälp till och bidra till att vi kan genomföra tävlingar för våra barn och ungdomar och utbilda dig till funktionär

 
SAMARBETSPARTNERS